<b>Zapiekany omlet ze szparagami, rzodkiewką i czosnkiem niedźwiedzim z serem emiligrane.</b><br /><br />Przepis na 1 porcje<br /><br /><b>Składniki:</b><br />3 jajka<br />100 ml śmietany 36 %<br />5 zielonych szparagów<br />500 ml wywaru warzywnego<br />40 g cukru<br />rzodkiewka<br />czosnek niedźwiedzi (1listek do dekoracji) 50 g masła cytryna olej do smażenia sól i pieprz do smaku<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Szparagi należy obrać i gotować przez około 3 minuty w wywarze warzywnym z odrobiną soli i cukru. W tym samym czasie jajka <br />wybijamy do małej miseczki, następnie dodajemy świeżo posiekany czosnek niedźwiedzi, śmietanę, sól i pieprz. Wszystko razem <br />mieszamy za pomocą rózgi do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelnię lejemy olej roślinny, następnie dodajemy odrobinę <br />masła i czekamy aż nam się masło rozpuści. Wlewamy całość na patelnię i powoli smażymy, uważając aby kolor nam się zrobił lekko <br />brązowy lub złotawy. Omlet przekładamy na deskę, następnie kładziemy ugotowane szparagi i całość razem zawijamy. Następnie <br />sypiemy startym serem i zapikamy przez około 5 minut w piekarniku. Dekorujemy świeżą rzodkiewką z liśćmi.<br /><b><br /><br />Omlet z przysmakiem chrzanowym, wędzonym półgęskiem i twarożkiem ze szczypiorkiem</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />3 jajka<br />100 ml maślanki<br />50 g masła<br />olej do smażenia<br />przysmak chrzanowy<br />100 g wędzonego półgęska<br />100 g twarogu półtłustego<br />szczypiorek<br />sól i pieprz<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Wędzony półgęsek kroimy na krajalnicy na plasterki grubości 1-2 mm. Do miski wrzucamy jajka, maślankę, przysmak chrzanowy. <br />Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Omlet smażymy na patelni z dodatkiem masła i oleju. Pod koniec smażenia układamy <br />półgęsek i przekładamy na pół. Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz. Całość dekorujemy świeżymi liśćmi musztardowca. <br /><br /><b><br />Omlet z rabarbarem, grejpfrutem i świeżą miętą</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />3 jajka<br />1 kg rabarbaru<br />woda<br />cukier trzcinowy<br />2 grejpfruty<br />wanilia<br />cukier puder<br />anyż<br />goździki<br /> 50 g masła<br /> olej <br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Jajka oddzielamy od białek następnie białka ubijamy na sztywną masę za pomocą rózgi, żółtka ucieramy z cukrem i na koniec wszystko razem łączymy. Rabarbar należy bardzo cienko obrać w pierwszej włóknistej warstwy. Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier trzcinowy anyż i goździki. Wszystko gotujemy do otrzymania syropu w którym będziemy gotować obrany i pokrojony rabarbar. Na patelnie dajmy masło i olej i smażymy małe placki. Grejpfruta filetujemy i odkładamy do miski gdzie mieszamy z wanilią i cukrem pudrem. Nasze małe omleciki przekładamy ugotowanym rabarbarem, grejpfrutem i dekorujemy świeża miętą.<br /><br />