<b>PENNE ALLA NORMA<br /><br />Składniki:<br /></b>300g makaronu Penne Rigate Barilla<br />250g bakłażanów<br />150g sera Ricotta<br />350g pomidorów z puszki<br />50g cebuli<br />15 ml oliwy z oliwek Extra Vergine<br />5 listków bazylii<br />Ząbek czosnku<br />Sól, pieprz<b><br /><br />Przygotowanie:<br /></b>Bakłażana pokroić w kostkę, delikatnie posolić i odstawić na ok.20 minut, aż odcieknie z niego woda. <br />Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, aż się zarumienią. Dodać bakłażana, pomidory z puszki, sól, pieprz i dusić przez ok. 15-20 minut. <br /><br />W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzony makaron połączyć z sosem, bazylią i ricottą. <br /><br />Podawać bezpośredni po przygotowaniu.<b><br /></b><br /><br />