<b>Sałatka owocowa z wanilią i sorbetem truskawkowym </b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />2 dojrzałe mielony<br />250 g truskawek<br />2 pomarańcze (i skórka starta z połowy jednej pomarańczy)<br />Kilka owoców liczi<br />Pół szklanki cukru<br />Pół szklanki wody<br />1/4 łyżeczki soli<br />Sok i skórka z 1 cytryny<br />Duża laska wanilii<br /><b><br />Przygotowanie:</b><br />Wodę zagotować z sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz przepołowioną laską wanilii; gotować syrop ok. 15 minut, odstawić do ostudzenia, dodać skórkę z pomarańczy.<br /><br />Melony przepołowić i wydrążyć nasiona, łyżeczką wyjąć część miąższu pozostawiając resztę melona ze skórką na później. Pozostałe owoce obrać i pokroić w dużą kostkę, zalać wszystkie owoce syropem waniliowym i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki; przed podaniem przełożyć owoce do połówek melonów, udekorować porcją sorbetu i listkiem bazylii.<br /><b><br />Mus czekoladowy z chili i sorbetem malinowym</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />200 g czekolady (minimum 60% kakao)<br />6 jaj<br />6 łyżek cukru drobnego<br />Papryczka chili (mała świeża lub suszona w płatkach)<br /><br />Sorbet malinowy<br />Świeże maliny<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Jaja sparzyć, oddzielić białka od żółtek;<br />Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej; białka ubić na sztywno ze szczyptą soli; żółtka zmiksować z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i szczyptę chili; delikatnie wmieszać ubite białka; przełożyć mus do naczynek lub do pierścieni cukierniczych wyłożonych folią, odstawić do lodówki na minimum 2 godziny;<br />Podawać z sorbetem malinowym i świeżymi malinami;<br /><br />