<b>SAŁATKA ZE SZPARAGAMI<br /><br />Składniki:<br /></b>150g kaszy pęczak<br />pęczek szparagów zielonych<br />dojrzałe awokado<br />dojrzały owoc granatu<br />świeża mięta<br />limonka<br />oliwa z oliwek<br />sól, pieprz<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Kaszę ugotować na sypko. Szparagi podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, pokroić. Awokado pokroić w małą kostkę. Do kaszy dodac warzywa i pestki granatu, przyprawić drobno posiekaną miętą, sokiem z połowy limonki, oliwą, solą i pieprzem. Sałatka powinna się „przegryźć: przez ok 2 h.<br /><br /><b>GRZANKI ZE SZPARAGAMI</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />Kilka szparagów białych i kilka zielonych<br />małe opakowanie tłustego twarogu<br />jogurt naturalny<br />pół pęczka koperku<br />pół pęczka szczypiorku<br />ciabatta<br />oliwa z oliwek<br />sól, pieprz<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Ciabattę pokroić w kromki, skropić oliwą i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż stanie się złocista i chrupiąca. Twaróg wymieszać z 2 łyżkami jogurtu, posiekanymi drobno ziołami, solą i pieprzem.<br />Szparagi obrać i za pomocą obieraczki wykrawać cienkie paseczki. Gorące grzanki posmarować serkiem i ułożyć naprzemiennie paseczki zielonych i białych szparagów. Przed podaniem skropić oliwą.<br /><br /><br /><b>PIZZA ZE SZPARAGAMI</b><br /><br /><b>Składniki na ciasto:</b><br /><br />1,5 szklanki<br />0,5 szklanki ciepłej wody<br />1,5 łyżeczki suchych drożdży<br />1 łyżeczka cukru<br />2 łyżki oliwy<br /><br /><b>Składniki:</b><br /><br />opakowanie mozzarelli<br />pęczek zielonych szparagów<br />oliwa z oliwek<br />cytryna<br />2 łyżki tartego parmezanu<br />4 jajka zielononóżki<br /><br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Składniki ciasta wyrobić dokładnie i pozostawić do wyrośnięcia na ok.45 minut. Szparagi przekroić wzdłuż, wymieszać z sokiem z połowy cytryny, parmezanem, solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Mozzarelle pokroić w plastry. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury i włożyć do niego blachę żeby się grzała.<br />Ciasto cienko rozwałkować i położyć na rozgrzanej blasze. Szybko ułożyć mozzarellę, szparagi i rozbić jajka. Wstawić do piekarnika i piec aż ciasto stanie się chrupiące, ser się rozpuści,a jajka zetną (ok. 10 minut w zależności od piekarnika).<br /><br />