<div>Owoce pod maślaną kruszonką </div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>200g malin mrożone lub świeżych </div><div>200g truskawek mrożone lub świeżych </div><div>200g wiśni bez pestek mrożone lub świeżych ( lub rabarbar) </div><div>60g cukru </div><div> </div><div>Przygotowanie :</div><div><br /></div><div>Owoce świeże oczyścić umyć i osuszyć, większej wielkości truskawki pokroić na połowę lub na ćwiartki. Owoce mrożone rozmrozić, owoce wymieszać z cukrem i pozostawić na 30 minut by puściły sok. Owoce nakładamy do żaroodpornych miseczek po około 100-120g.</div><div><br /></div><div>Maślana kruszonka: </div><div>100g masła </div><div>100g cukru </div><div>1 opakowanie cukier wanilinowy (16g)</div><div>1 żółtka </div><div>200g mąki pszennej TYP500 </div><div>Szczypta soli </div><div><br /></div><div>Przygotowanie :</div><div><br /></div><div>Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtko zagniatamy na jednolitą masę, dodajemy przesianą mąkę i sól zagniatamy na jednolitą zwartą masę. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki na około 30 minut by się słodziła. Kruszonkę słodzoną kroimy w kostkę 6x6mm.</div><div><br /></div><div>Owoce w żaroodpornych miseczek posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagranego piekarnika 180oC na około 15 minut. Pieczemy aż kruszonka będzie miała złoty kolor.</div><div>Podajemy posypane cukrem pudrem i najlepiej smakują z gałką lodów waniliowych. </div>