<div>Pasta z marchewki i harissy</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div>4 marchewki</div><div>2 czerwone papryki</div><div><br /></div><div>4 łyżki oliwy z oliwek</div><div>1 łyżka soku z cytryny</div><div>1/2 łyżeczki harissy</div><div>1/2 łyżeczki kuminu</div><div>1/4 łyżeczki cynamonu</div><div>sól i czarny pieprz</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Przygotowanie:</div><div>1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Marchew i paprykę dokładnie umyć, następnie paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazda nasiennego, a marchew pozostawić w całości. Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25 - 30 minut, czyli do czasu, aż marchew będzie bardzo miękka, a papryka będzie miała czarną skórę.</div><div>2. Upieczone warzywa schłodzić, następnie obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze części i przy pomocy blendera utrzeć na gładką pastę razem z pozostałymi składnikami. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i schłodzić, podawać na ulubionym pieczywie ze świeżą kolendrą lub pietruszką.</div>