<div>Smalec z fasoli</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div>1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej</div><div>1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia tutaj</div><div>1 łyżka oleju roślinnego</div><div>sól i czarny pieprz</div><div><br /></div><div>1 cebula</div><div>1 jabłko</div><div>1/2 łyżeczki trzcinowego cukru</div><div>2 liście laurowe</div><div>2 ziarna jałowca</div><div>2 ziela angielskie</div><div>olej roślinny</div><div><br /></div><div>1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli</div><div>2 - 3 łyżki wody</div><div>1 łyżka sosu sojowego</div><div>1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki</div><div>1/2 łyżeczki suszonego tymianku</div><div>1/2 łyżeczki suszonego majeranku</div><div>sól i czarny pieprz</div><div><br /></div><div>Przygotowanie:</div><div>1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszą gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 - 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.</div><div>2. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy.</div><div>3. W międzyczasie fasolę połączyć z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami i wszystko zblendować na gładką pastę. Do gładkiej pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.</div>