<div>Królik duszony w warzywach</div><div><br /></div><div>SKŁADNIKI NA 4 PORCJE</div><div>• 4 tylne udźce królika</div><div>• 120 g brokuła</div><div>• 1 papryka czerwona</div><div>• 1 czerwona cebula</div><div>• 1 biała cebula</div><div>• 80 g selera naciowego</div><div>•100 g marchewki</div><div>• 100g kalafiora</div><div>• 40 g selera</div><div>• 4 zabki czosnku</div><div>• pieprz do smaku</div><div>• kolendra, owoc jałowca, kmin rzymski</div><div>Wywar</div><div>• 0,5 l wody</div><div>• 1 marchew</div><div>• 1/4 selera,</div><div>• 4 gałązki natki pietruszki</div><div>• liść laurowy, ziele angielskie,</div><div>pieprz, czosnek</div><div><br /></div><div>WYKONANIE</div><div>Wywar: Do małego rondelka wrzucamy warzywa</div><div>i przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy</div><div>na wolnym ogniu przez około 3 godziny.</div><div>Odstawiamy na bok.</div><div>Udźce królika myjemy pod wodą i osuszamy</div><div>ręcznikiem papierowym. Kładziemy</div><div>na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę,</div><div>paprykę, marchew i seler kroimy w kostkę,</div><div>czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy</div><div>do mięsa. Oprószamy kolendrą, kminem</div><div>i owocem jałowca. Zalewamy wcześniej przygotowanym</div><div>i odcedzonym wywarem i dusimy</div><div>około godziny w piekarniku nagrzanym</div><div>do temp.180°C. Co jakiś czas sprawdzamy,</div><div>czy mięso jest miękkie. 20 minut przed końcem</div><div>dorzucamy kalafior i brokuł.</div>