<div>Klopsy cielęce w sosie pomidorowym, placek rosti z cukinią i marchewką.</div><div><br /></div><div>Klopsy cielęce</div><div>Składniki</div><div>-masło klarowane-5g</div><div>-czosnek -5g</div><div>-cebula -50g</div><div>-cielęcina mielona(łopatka, udziec, karkówka) -400g</div><div>-jajka -2szt</div><div>-mleko -40g</div><div>-bułka tarta -5g</div><div>-sól, pieprz czarny, papryka słodka, majeranek</div><div>-mąka do obtoczenia</div><div>-olej do smażenia</div><div><br /></div><div>Sos pomidorowy</div><div>Składniki </div><div>-masło klarowane -10g</div><div>-cebula -20g</div><div>-czosnek -10g</div><div>-rozmaryn </div><div>-pelati pomidorowe -400ml</div><div>-rosół -100ml</div><div>-sól, pieprz czarny</div><div><br /></div><div>Sposób przygotowania</div><div>Cebule i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy na maśle i chłodzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w mące. Następnie obsmażamy je na oleju. W osobnym garnku na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, kiedy się delikatnie zrumienią, dodajemy zmiksowane pomidory pelati oraz rosół. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku, kiedy sos się zagotuje, dodajemy do niego klopsy i wszystko dusimy około 40 minut na małym ogniu.</div><div><br /></div><div>Placek rosti </div><div>Składniki </div><div>-cebula -15g</div><div>-ziemniaki -100g</div><div>-marchew -30g</div><div>-cukinia -30g</div><div>-jajko -1szt</div><div>-sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa</div><div>-olej do smażenia</div><div><br /></div><div>Sposób przygotowania</div><div>Cebulę trzemy na miazgę. Ziemniaki, marchew i cukinię trzemy w Julienie. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy, formujemy i obsmażamy na oleju.</div>