<div>Muffinki czekoladowe</div><div><br /></div><div>Czas przygotowania; 40minut</div><div><br /></div><div>Ilość na 12 sztuk</div><div><br /></div><div>Składniki:</div><div><br /></div><div>2 jajka</div><div>160g cukier </div><div>16g cukru waniliowego</div><div>125g masła </div><div>200ml mleka 3,2%</div><div>40g kakao</div><div>300g maki </div><div>10g proszku do pieczenia</div><div>5g sody </div><div>100g czekolady gorzkiej lub mlecznej</div><div>100g cukierków czekoladowych</div><div><br /></div><div>Masło do formy lub 12 sztuk kolorowych papilotki do formy. </div><div><br /></div><div>Przygotowanie:</div><div><br /></div><div>Jaka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę. Sypkie składniki jak mąka, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać przez sito, razem wymieszać. </div><div>Do puszystej masy dodajemy stopniowo sypkie składniki, dodajemy mleko i rozpuszczone masło.</div><div>Całość mieszamy na jednolitą masę, na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę wybrane cukierki czekoladowych ( nie używamy cukierków galaretek).</div><div>Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami.</div><div>Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180oC przez 25 – 30 minut. </div><div>Po wystygnięciu można je udekorować czekoladą i pokrojonymi cukierkami czekoladowymi.</div>