<div>CZEKOLADOWE GOFRY </div><div><br /></div><div>SKŁADNIKI::</div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>40 g kakao E.Wedel</div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>200 g mąki pszennej TYP 500</div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>8 g proszku do pieczenia</div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>5 g przyprawy do piernika </div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>60 g masła </div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>250 ml maślanki</div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej</div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>50 g cukru kryształu</div><div>•<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>3 jajka </div><div> •<span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span>1 g soli (szczypta)</div><div><br /></div><div>Przygotowanie:</div><div>Mąkę przesianą przez sitko, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy piernikowe wsypujemy do misy i mieszamy razem, dodajemy rozpuszczone letnie masło, maślankę i trzy żółtka wszystko miksujemy na jednolitą masę. Do masy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę mleczną lub gorzką i mieszamy. Białka jaj ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Tak przygotowanym ciasto nakładamy do nagrzanej gofrownicy i pieczemy około </div><div>3 minut. Podajemy z sosem czekoladowym i bitą śmietaną polecam by podawać też z świeżymi owocami.</div>