KREMOWA ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW<br /> <br />1 duża żółta cebula,<br />1 mały por,<br />1 mały seler<br />1 średnia pietruszka<br />1 duży ziemniak<br />1/2 kalafiora<br />2 ząbki czosnku<br />Olej rzepakowy- 2 łyżki<br />Śmietana do zupy 18% - 2 łyżki<br />Kilka plasterków szynki parmeńskiej<br />Kilka listków świeżej bazylii<br />Sól, pieprz<br /> <br /> <br />Na dnie garnka rozlać 2 łyżki oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać poszatkowanego pora i czosnek. Podsmażyć je przez ok 5 minut. Umyć, obrać i pokroić pozostałe warzywa. Następnie zalać wszystkie warzywa ok 1l wody osolonej wody. Gotować przez ok 40 minut. Zdjąć zupę z palnika. Dodać 2 łyżki śmietany. Zblendować na gładki krem. Przed podaniem, każdą porcję udekorować podsmażonym plasterkiem szynki długo dojrzewającej i listkami bazylii.