<div>Makaron domowy</div><div>500 g mąki</div><div>5 jajek</div><div>sól</div><div><br /></div><div>Mąkę wysypać na blat i zrobić w niej dołeczek, do którego wbić jajka. Wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienkie blaty. Wycinać wstążki makaronowe lub małe kółeczka na pierożki. </div><div><br /></div><div>NADZIENIE DO MAKARONOWYCH PIEROŻKÓW</div><div><br /></div><div>małe opakowanie serka risotta</div><div>4 łyżki startego parmezanu</div><div>sól, pieprz</div><div>skórka otarta z dużej (sparzonej) cytryny</div><div>świeży tymianek</div><div><br /></div><div>Sery wymieszać, doprawić przyprawami i skórką. Na kółeczkach wyciętych z ciasta makaronowego układać małe porcje farszu, przykryć drugim kółeczkiem i zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. </div><div><br /></div><div>SOS MAŁYCH PRZEMYTNIKÓW</div><div><br /></div><div>3 marchewki</div><div>1 duża biała cebula</div><div>1 cukinia</div><div>1 korzeń pietruszki</div><div>1 ząbek czosnku</div><div>opakowanie przecieru pomidorowego (passaty)</div><div>sól, pieprz</div><div>szczypta cynamonu</div><div>garść bazylii</div><div>ser żółty do starcia</div><div>oliwa</div><div><br /></div><div>Marchewki, pietruszkę i cukinię zetrzeć na tarce. Cebule pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gdy zaczną mocno pachnieć, dodać cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Podawać z własnoręcznie przygotowanym makaronem, doprawione porwaną w dłoniach bazylią i serem.</div>