Barszcz biały Składniki:0,5 kg schabu z kością 0,4 kg białej kiełbasy 0,3 kg wędzonego boczku surowego 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku listek laurowy, ziele angielskie, pieprz 4 żółtka 2 łyżki mąki 200 ml kwaśnej śmietany bio chrzan Przygotowanie:Schab, boczek, czosnek,cebulę, listek, ziele i pieprz zalać 3 litrami zimnej wody. Gotować, aż mięso zmięknie, pod koniec gotowania dodać białą kiełbasę. Wywar przecedzić, mięsa odłożyć i zachować, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu z wywaru. Żółtka rozmieszać z dwiema łyżkami mąki i śmietaną, zahartować gorącym wywarem. Podgrzaną śmietanę połączyć z resztą wywaru. Do smaku dodać sporo chrzanu (może być świeżo utarty lub gotowy ze słoika). Przed podaniem podgrzać z pokrojonymi na małe kawałki mięsami, ale nie gotować. Można dodać jajka ugotowane na twardo. Doskonale smakuje ze słodką drożdżową babką Wariacja: gotowy wywar można doprawić zakwasem z mąki żytniej razowej (dostępny gotowy w butelkach) i majerankiem.