Żurek Składniki: 500 ml zakwasu na żurek (gotowy lub własnej roboty) 2 l wywaru lub wody 2 cebule 500 g ziemniaków 300 g kiełbasy białej surowej 250 g boczku wędzonego 125 ml śmietany 2 łyżki oleju 1-2 łyżki chrzanu (świeżo utartego lub ze słoika) 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól 4 ugotowane na twardo jajka Sposób przygotowania: Wodę zagotuj i wrzuć do niej wędzonkę oraz kiełbasę. Zaparzaj, nie dopuszczając do wrzenia, około 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmij i ostudź. Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotuj kilkanaście minut do miękkości ziemniaków. Wędzonkę pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki wrzuć razem na rozgrzaną patelnię. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę, kiedy się lekko zrumieni wrzuć posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni dodaj do wywaru, dopraw chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec wlej dobrze wymieszany zakwas, śmietanę i zagotuj. Udekoruj jajkiem na twardo.