Pasztet z kurczaka i sałata cezar

  • 27 marca 2015

Pasztet z kurczaka z rodzynkami i orzechami na pieczywie

Składniki:

700 g udźca z kurczaka bez kości

50 g masła

4 jajka

3 kromki pieczywa

100 ml mleka

50 g rodzynek

100 g orzechów laskowych

1 chleb razowy z ziarnami

1 konfitura z żurawiny

Przygotowanie:

Rodzynki namaczamy we wrzątku. Orzechy prażymy w 200 st. przez 7-8 min, po wyjęciu ocieramy z popękanej skóry i tłuczemy. Kurczaka solimy, pieprzymy i smażymy na rumiany kolor. Pieczywo namaczamy w mleku odciskamy, miksujemy na jednolitą masę, masło rozpuszczamy i dodajemy do kurczaka razem z pieczywem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę, żółtka dodajemy do masy i mieszamy. Następnie mieszamy połowę masy z białkami. Gdy masa spęcznieje dodajemy drugą połowę na koniec dodajemy tłuczone orzechy i odsączone, napuchnięte rodzynki. Całość przekładamy do brytfanki nasmarowanej masłem i osypanej kaszą manną lub bułką tartą. Pasztet pieczemy 50-60 min w temp. 175st. Jeśli brytfanka jest plaska czas skracamy do 40 min. Gotowy pasztet podajemy z pieczywem i ulubioną konfiturą.

Domowa sałata cezar

Składniki:

200 g piersi z kurczaka

100 g jogurtu naturalnego

Sól, pieprz

2 sałaty rzymskie

100 g parmezanu

1 bagietka

50 ml oleju rzepakowego

2 szczypty oregano

100 g majonezu

2 ząbki czosnku

4 łyżki octu winnego

1 pomidor

Anchois 6-7 filetów (3/4puszki)

Przygotowanie:

Majonez miksujemy z octem, czosnkiem i anchois na gładką masę. Dodajemy pieprz do smaku. Pierś solimy i pieprzymy następnie przekrawamy wzdłuż na pół i marynujemy w jogurcie,  odstawiamy na 3-4 godz. (najlepiej na noc). Gotowego kurczaka ocieramy z jogurtu i smażymy bez tłuszczu 2-3 min z każdej strony. Pieczywo kroimy w kostkę 3 na 4 cm i polewamy olejem. Mieszamy z oregano i wstawiamy na papierze pergaminowym do piekarnika rozgrzanego do 180 st. do zrumienienia. Sałatę rwiemy i mieszamy z sosem majonezowym, podajemy z kurczakiem, tartym parmezanem i grzankami. Gotową sałatę dekorujemy pomidorami.