Pasztet z kurczaka z rodzynkami i orzechami na pieczywie Składniki:700 g udźca z kurczaka bez kości 50 g masła 4 jajka 3 kromki pieczywa 100 ml mleka 50 g rodzynek 100 g orzechów laskowych 1 chleb razowy z ziarnami 1 konfitura z żurawiny Przygotowanie:Rodzynki namaczamy we wrzątku. Orzechy prażymy w 200 st. przez 7-8 min, po wyjęciu ocieramy z popękanej skóry i tłuczemy. Kurczaka solimy, pieprzymy i smażymy na rumiany kolor. Pieczywo namaczamy w mleku odciskamy, miksujemy na jednolitą masę, masło rozpuszczamy i dodajemy do kurczaka razem z pieczywem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę, żółtka dodajemy do masy i mieszamy. Następnie mieszamy połowę masy z białkami. Gdy masa spęcznieje dodajemy drugą połowę na koniec dodajemy tłuczone orzechy i odsączone, napuchnięte rodzynki. Całość przekładamy do brytfanki nasmarowanej masłem i osypanej kaszą manną lub bułką tartą. Pasztet pieczemy 50-60 min w temp. 175st. Jeśli brytfanka jest plaska czas skracamy do 40 min. Gotowy pasztet podajemy z pieczywem i ulubioną konfiturą.