Sałatka z marynowaną polędwicą wołową Składniki dla 4-5 osób:ok. 0,5 kg polędwicy wołowej 20 g masła klarowanego 1 średnia marchew 3 papryki (różny kolor) 2 czerwone cebule 10 g świeżej kolendry 2 g sezamu przyprawy: sól, pieprz Salsa orientalna: 3 pomarańcze 3 grejpfruty 100 g kopru włoskiego 50 g imbiru marynowanego 50 ml oleju sezamowego 20 g świeżej kolendry Przygotowanie mięsa: Warkocz polędwicy oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na mocno rozgrzanym maśle klarowanym na złotobrązowy kolor. Następnie wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na około 8-12 minut. Optymalna temperatura wewnątrz pieczeni to ok. 56'C (średnio wypieczona - medium) Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby odpoczęło tzn. aby wyrównała się temperatura zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz pieczeni. Następnie kroimy ją w jak najcieńsze plastry w poprzek włókien. Ciepłą polędwicę marynujemy w salsie orientalnej. Następnie mieszamy z chrupiącymi, pokrojonymi w cienkie słupki warzywami. Wykładamy na talerz i posypujemy niewielką ilością sezamu. Świeża kolendra idealnie zwieńczy smak naszej potrawy. Przygotowanie salsy: Pomarańcze i grejpfruty obieramy ze skórek, filetujemy (pozbywamy się białych błonek) i wyciskamy z nich sok do niewielkiego rondla. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę koper włoski oraz imbir, a następnie olej sezamowy i świeże papryczki chili. Wszystko razem gotujemy, aż objętość zredukuje się o ¼. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną Kolendę. Salsa jest doskonałym dodatkiem zarówno na zimno jak i na ciepło.