Roladki z cukinii faszerowane kaszą jaglaną z serem feta w sosie pomidorowym Składniki: 1-2 cukinie średniej wielkościMały karton sosu pomidorowego (typu passata) Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Łyżeczka tymiankuLiść laurowy10 dag sera żółtegoNatka pietruszki¾ szklanki kaszy jaglanej2 szklanki wodyPaczka sera fetaOliwaWykonanie: Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony drobno czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy na małym ogniu 7 minut. Przygotowujemy farsz. Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z 1 liściem laurowym, na średnim ogniu, pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, ser gorgonzola pokrojony w drobną kostkę, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy plastry cukinii z każdej strony ( powinny być lekko zarumienione). Każdy plaster cukinii nadziewamy mieszanką sera i kaszy i zwijamy w rulon – roladkę.W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane cukinie i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowane bakłażany 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 5-10 minut.