Bułeczki maślane z konfiturą/twarożkiem/miodem Składniki: 50 g świeżych drożdży 250 g mleka 2 żółtka 100 g drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego 80 g miękkiego masła 82% 0,5 kg mąki pszennej (extra do wypieków drożdżowych) 1 roztrzepane jajo do posmarowania bułeczek Dodatki: wedle uznania np. konfitura malinowa, twarożek śmietankowy i miód, krem czekoladowy Przygotowanie: Z drożdży, łyżki cukru i połowy ciepłego mleko zrobić rozczyn. Odstawić na 5 min do wyrośnięcia. Do dużej miski przesypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, cukru, cukier waniliowy lub ekstrakt, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Całość wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek grubości ok. 1-2 cm i za pomocą filiżanki wykrawać krążki formując z nich bułeczki. Gotowe przekładać na blachę do pieczenia i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować wszystkie roztrzepanym jajem (dodatkowo można posypać wierzch cukrem brązowym i cynamonem) i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20-25 min, aż będą złociste i wyrośnięte. Wyjąć z pieca, ostudzić. Podawać z konfiturą/serkiem.