Prosty tort bezowy z serkiem mascarpone i kremem Beza: 8 białek jaja 330 g cukru drobnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: Mascarpone 250 g Śmietanka 30% 2 łyżki cukru pudru Krem cytrynowy:sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny70 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru Przygotowanie:Białka ubijamy z solą na sztywna piane, następnie partiami dodajemy cukier. Cały czas ubijamy, dodajemy mąkę i też ubijamy. Na 2 blachach rozkładamy pergamin. Dzielimy masę bezowa na dwie części. Rozkładamy masę bezową równomiernie na pergaminie. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 110 C przez godzinę i 10 min. Sok, skórkę, cukier, żółtka umieszczamy w rondelku. Mieszamy dokładnie i podgrzewamy powoli aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, przecieramy przez sitko. Gotową połowę studzimy.