Pasztet z wątróbek z konfiturą z fig Konfitura: 1 opakowanie suszonych fig szklanka soku jabłkowego szczypta tymianku Pasztet: 20 dag masła 1/2 kg wątróbek drobiowych 1/2 łyżeczki soli płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 100 g łuskanych pistacji Przygotowanie: Figi zalewamy sokiem jabłkowym, posypujemy tymiankiem, zagotowujemy. Gdy sok zredukuje się do połowy, a figi napęcznieją - całość miksujemy i odstawiamy. Masło rozpuszczamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić, kładziemy oczyszczone wątróbki. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 min. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką masę. Mieszamy z pistacjami i przekładamy do blaszki wyłożonej folią spożywczą, po czym formujemy jak pasztet. Wkładamy do lodówki na 2–3 godziny, aż stężeje. Podajemy z bagietką i marmoladą z fig.