Sambal Składniki: 2 opakowania świeżych papryczek chilli 1 duża czerwona papryka 4 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia (najlepiej kokosowy ale może być inny) szczypta kuminu mielonego 3 cebule szalotki ok. 3-4 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka pasty krewetkowej 3 liście kaffir, sól do smaku Przygotowanie: Z chilli usuń pestki. Pokrój na kawałki paprykę, chilli, szalotkę i czosnek. Imbir zetrzyj na tarce. Liście kaffir pokrój bardzo drobno. Do malaksera wrzuć warzywa i zmiksuj na drobno. Na patelni podgrzej olej i dodaj zmiksowane warzywa, liście kaffir, pastę krewetkową. Podsmaż a jak zaczną intensywnie pachnieć dodaj ocet winny, kumin i cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj koncentrat, smaż jeszcze niecałą minutę. Przełóż do słoiczka.