Bajgle domowe Składniki na ok. 12 sztuk: 500 g mąki pszennej chlebowej 50 ml oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 15 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody ½ łyżeczki cukru pudru Sezam i mak do posypania Przygotowanie:Do wody dosypujemy cukier puder, pokruszone drożdże i dokładnie wszystko rozcieramy. Odstawiamy na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i dolewamy olej na koniec wlewamy podrośnięty zaczyn drożdżowy. Za pomocą widelca wyrabiamy ciasto, jak składniki zaczną się kleić wyciągamy widelec i zagniatamy ciasto dłońmi aż zacznie odchodzić od rąk ok. 10 minut. Ciasto dzielimy na 12 porcji, rolujemy w dłoniach małe kule, lekko je spłaszczamy i na środku robimy sporej wielkości dziurkę. Drugi sposób na uformowanie bajgli to zrobienie z części ciasta równiej grubości wałka i zlepienie go. Układamy bajgle na blasze i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Zagotowujemy w rondelku wodę z łyżką miodu. Wkładamy do niej po 2-3 bajgle i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy makiem lub sezamem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 250 stopni i przed włożeniem bułeczek do pieca zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.