Pulpeciki z indyka i szpinaku z sosem koperkowo-jogurtowym Składniki: mięso mielone z indyka 300 g szpinak 150 g płatki owsiane 4–5 łyżek jajko 1 szt. czosnek 1 ząbek pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa koperek do smaku oliwa z oliwek 1 łyżka gęsty jogurt naturalny 250 ml Wykonanie: Szpinak i drobno pokrojony czosnek dusimy na małym ogniu. Miksujemy blenderem. Mięso wkładamy do miski, dorzucamy płatki owsiane, szpinak, oliwę, roztrzepane białko, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki (jeżeli mięso będzie zbyt luźne, dokładamy więcej płatków). W rondelku gotujemy niewielką ilość wody i na wrzątek kładziemy pulpeciki, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Wodę po pulpetach odparowujemy do połowy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami wody po pulpetach i poszatkowanym koperkiem.