Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z marchewką Składniki dla 2 osób: Pomarańcze 2 szt. Natka pietruszki 1 pęczek Marchew 2 szt. Pierś z kaczki 2 szt. Liść laurowy 2 szt. Ziele angielskie 10 szt. Śmietana 36% 200 ml Tymianek Masło klarowane Majeranek suszony Sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kaczki zamarynujemy z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskie, liścia laurowego, majeranek oraz kilku gałązek świeżego tymianku. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 6 h. Po tym czasie, pierś z kaczki obsmażamy na suchej patelni, zaczynając smażenie od strony skóry. Marchewkę kroimy w słupki, ugotujemy i dodajemy do gotowego sosu. Sos: Pomarańcze filetujemy. Gotowe filety przesmażamy na maśle klarowanym dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.