Śledź w pomidorach z rodzynkami i orzechową posypką Składniki: 5 płatów śledzia solonego 2 małe cebule 3 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki dobrego ketchupu 1 łyżka miodu ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki chili ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego (lub grubo zmielonego czarnego pieprzu) 1 duża garść rodzynek ¼ szklanki wody 1 listek laurowy Garść orzechów włoskich Przygotowanie:Cebulkę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy cebulkę lekko ją soląc. Jak zmięknie i zrobi się szklista dodajemy koncentrat i ketchup podlewamy wodą. Dodajemy resztę składników (bez śledzia i orzechów!) i przesmażamy całość. Studzimy. Śledzia moczymy w wodzie lub mleku przez noc i kroimy w 1 cm kawałki. Dodajemy do niego marynatę pomidorową i delikatnie mieszamy. Wkładamy do słoika i zostawiamy na min. noc do przegryzienia. Na koniec przed podaniem posypujemy drobno poszatkowanymi orzechami włoskimi.