Niu Rou Mian - makaron w ostrej zupie z wołowiną Składniki dla 4 osób: Mięso wołowe rozbef lub szponder bez kości (pokrojone w kostkę 2 x 2 cm) 500 g Makaron świeży 500 g Por (krojony na słupki 2 x 2 mm grubości i 5 cm długości) 100 g Szpinak w liściach 250 g Świeży imbir (siekany) 1 łyżeczka Czosnek (siekany) 3 – 4 ząbki Świeża papryka chili (siekana) 2 szt. Sos sojowy 2 łyżki Rosół z kurczaka 3 szklanki Sos hoisin 1 ½ łyżki Anyż gwiazdkowy 1 szt. Przyprawa pięć smaków 1 łyżeczka Skórka z 1 pomarańczy (pocięta w cienkie strużki) Woda 3 szklanki Olej roślinny ½ łyżki Olej sezamowy 1 łyżka Szczypiorek (posiekany) ½ pęczka Przygotowanie: Do dużego garnka wlać wodę, dodać sos sojowy, sos hoisin, anyż, przyprawę pięć smaków, skórkę pomarańczy i gotować 5 – 10 min na wolnym ogniu. Podgrzać garnek, wlać do niego olej roślinny, dodać imbir, czosnek, paprykę chili i por. Podsmażyć ok. 10 sek. do ulotnienia się aromatu. Następnie wlać 2 szklanki rosołu z kurczaka i zagotować. Dodać mięso, przygotowany wcześniej wywar z przypraw i zmniejszyć ogień, przykryć garnek przykrywką – gotować aż do zmięknięcia mięsa ok. 1,5 – 2 godz. Ugotować makaron w gorącej wodzie ok. 10 min (aż wypłynie) Do osobnego garnka wlać pozostałą szklankę rosołu, zagotować, wrzucić umyty i odsączony szpinak i gotować go ok. 2 min. Połączyć wszystkie składniki razem (poza makaronem) i dodać olej sezamowy. Rozłożyć makaron, mięso oraz szpinak do miseczek i zalać zupą; podawać na gorąco, posypany posiekanym szczypiorkiem.