Rybny pilaf Składniki na 4 porcje: 200 g białego ryżu, najlepiej sprawdzi się basmati 4 łyżki miękkich, małych i słodkich rodzynek 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki posiekanych migdałów bez skórek płaska łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki sproszkowanej żółtej kurkumy 2 liście laurowe 1/2 cytryny 400 g filetów z dorsza (bez skóry i ości), pokrojone na 2-3 cm kawałki 3 łyżki masła 2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę sól, pieprz Przygotowanie: Do gotującej się, posolonej wody dodaj ryż i gotuj go przez 5-6 minut. Następnie odcedź go do miski. Wymieszaj z rodzynkami, natką pietruszki i pokrojonymi migdałami. Ryż przełóż do dużego naczynia do zapiekania, dodaj cynamon, kardamon, 2 łyżeczki kurkumy i lekko wszystko wymieszaj. Dodaj liście laurowe oraz kawałki cytryny. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Na wierzchu ryżu poukładaj kawałki dorsza uprzednio posypane solą i pieprzem oraz 3 łyżki masła (w kawałkach, równomiernie w miarę rozłożonych). Posyp 1 łyżeczką kurkumy, zawiń lub przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, sprawdzając po tym czasie czy ryba jest już upieczona, w razie potrzeby piec jeszcze przez kolejne 3 do 5 minut, bez przykrycia. Na wierzchu gorącej potrawy połóż jeszcze łyżkę masła, posyp drobniutko pokrojonym jajkiem. Przed podaniem delikatnie danie przemieszaj.