Karnawałowe przekąski na słodko i wytrawnie Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 4 jajka 200 g jogurtu naturalnego 500 mleka 100 g roztopionego masła 1/2 szklanki oleju Składniki suche i mokre mieszamy oddzielnie. Następnie łączymy obie masy i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy placuszki o średnicy 10 cm i smażymy na patelni. Wersja 1 - z kremem migdałowym i szynką 200 g migdałów 200 ml śmietanki 30% 100 g krakersów 200 g dojrzewającej j szynki Migdały rozsypujemy cienką warstwą na blaszce, prażymy w piekarniku ok. 5-7 minut do zrumienienia w temp. 200 stopni, studzimy i siekamy. Krakersy kruszymy w misce i mieszamy z migdałami, całość miksujemy na gładką masę. Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z miazgą migdałową do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy pieprzem. Krem chłodzimy w lodówce. Usmażone placuszki smarujemy kremem i dekorujemy paseczkami szynki. Wersja 2 – z suszonymi pomidorami na ostro 50 g suszonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 strączek papryczki chili Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy utarty czosnek, drobno pokrojoną ostrą papryczkę chili i posiekane suszone pomidory. Całość mieszamy z łyżką majonezu. Gotowe placki smarujemy masą i składamy na pół. Wersja 3 – z karmelem i kremem migdałowym 1 puszka kajmaku, czyli masy krówkowej 50 g masła 50 ml mleka Szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, mieszamy z masą krówkową, studzimy. Placki smarujemy karmelem i nakładamy porcję kremu migdałowego. Całość zwijamy w pół. Do środka można dodać tartą czekoladę gorzką.