Łosoś w domowym teriyaki z sezamem i lekką sałatką z ryżem Składniki: 300 g łososia surowego w płatach Skórka z cytryny ½ szklanki wody ¼ szklanka sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 2 łyżki wódki (można pominąć) ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru trzcinowego Szczypta chili pieprz Sałatka: ½ szklanki ryżu brązowego ½ szklanki ryży basmati 3 różyczki brokuła 1/2 czerwonej papryki Olej z pestek dyni Szczypior Świeża kolendra Sól, pieprz Przygotowanie:Łososia myjemy, osuszamy i ściągamy skórę. Dzielimy na dwie porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy. Do rondelka wlewamy wodę, sos sojowy i wódkę. Dodajemy cukier, cynamon, imbir i szczyptę chili. Podgrzewamy na średnim ogniu ok. 30 minut aż odparuje i się skarmelizuje i zgęstnieje. Studzimy i smarujemy sosem łososia, posypujemy sezamem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut. W tym czasie gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu i studzimy. Brokuła dzielimy na różyczki i krótko blanszujemy w osolonym wrzątku i szybko przekładamy do miski z lodowata wodą i kostkami lodu. Paprykę kroimy drobno i dodajemy do ryżu. Szczypior drobno szatkujemy i wraz z zimnym brokułem dodajemy do ryżu. Przyprawiamy całość solą i pieprzem i sporą ilością świeżej kolendry. Układamy sałatkę na talerzu, skrapiamy olejem z pestek dyni i obok układamy łososia z pieca.