Orientalne meatballs z ryżem i pomidorami Składniki: 2 szkl ryżu długoziarnistego 400 g mielonej łopatki wołowej 1 doniczka kolendry 1 pęczek natki pietruszki 1 papryka chilli 1 łyżeczka miodu 1/3 szk oleju rzepakowego 1 cebula 1 łyżeczka curry 2 dorodne marchewki 1 op sera feta Przygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie gotujemy ryż w proporcji 3 szk. wody na 2 szk. ryżu z dodatkiem 1 łyżeczki miodu i szczypty soli oraz pokrojonej marchewki. Gdy woda wsiąknie w cały ryż zdejmujemy garnek z gazu i przykrywamy na 15 min. Po zadanym czasie dodajemy curry wymieszane z 4 łyżkami oleju rzepakowego i całość mieszamy do zabarwienia ryżu. Na koniec dodajemy posiekane suszone pomidory razem z natką. Mięso mieszamy z posiekaną kolendrą, cebulą, chilli oraz sosem sojowym do uzyskania jednolitej masy. Następnie łyżką stołową nabieramy porcję farszu i smażymy na suchej patelni. Po 2 min dodajemy olej przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min. Pomidory parzymy i kroimy w kostkę. Na gotowe kulki mięsne wysypujemy pokrojone pomidory i zapiekamy całość z pokruszonym serem feta 15 min w tem 180st.