Wenezuelskie arepas Arepas:mąka kukurydziana (Wenezuelczycy używają mąki HARINA PAN)sólciepła woda Przygotowanie: Wlewamy do miski ciepłą wodę i solimy (szczypta soli). Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy ręką, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy i bez grudek. Masa ma być nie za twarda i nie za miękka. Należy poczekać 10 minut i zacząć formować okrągłe placki o średnicy ok. 10-20 cm. Mogą być mniejsze. Smażyć powinno się na patelni z małą ilością oliwy, na małym ogniu dopóki nie będą odpowiednio kruche i zarumienione. Przecinamy arepas, ale nie do końca – tak, jakbyśmy przygotowywali kebaba. Wypełniamy je farszem.Farsz Reina Pepada: pierś z kurczaka kostka rosołowa awokadomajonez pół cebuli por (część biała) czosnek oliwa sólsok z połowy cytryny Przygotowanie:Kroimy wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokrojona na kawałki awokado z odrobiną oliwy oraz z jednym ząbkiem czosnku(posiekany). Mieszamy, dodajemy majonezu i soli według uznania. Już na sam koniec dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i razem wszystko mieszamy. Wypełniamy nasze arepas farszem i gotowe! Farsz z tuńczykiem:Tuńczyk w sosie własnym pomidory czerwona papryka czosnek kolendra cebula sól, pieprz majonez Przygotowanie: Siekamy cebule, czosnek, pomidora, paprykę kroimy na kawałeczki. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy tuńczyka, kolendrę i majonez. Można dodać kawałki awokado.