Lekka zupa orientalna – Ramen Składniki: 1 l bulionu drobiowego Kłącze imbiru wielkości małego palca 3 ząbki czosnku Pęczek dymki 2 piersi z kurczaka 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki mrożonego groszku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 200 g makaronu sojowego Opcjonalnie: marchewka, 2 arkusze nori, łyżka sezamu, kiełki, biała rzodkiew, ryba, tofu, papryczka chili Przygotowanie:Do rondla z zimną wodą włóż piersi kurczaka, obrany imbir, dymki pozbawione szczypioru i czosnek. Na małym gazie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1,5 godziny. Na koniec dopraw sosem sojowym i olejem sezamowym. Makaron sojowy wrzuć do gorącej wody 4 minuty przed podaniem. Po tym czasie w miskach ułóż po połówce jajka, pokrojone piersi, posiekany szczypior i zblanszowany groszek.