Strudel jabłkowy Składniki ciasta: 2 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 mała łyżeczka cukru pudru 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju 1 jajko 100 ml wody gazowanej Składniki nadzienia: 1,5 kg jabłek pół szkl. brązowego cukru 1 czubata łyżka stołowa cynamonu 100 g rodzynek pół kostki roztopionego masła 3-4 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski wraz solą i cukrem. Wbijamy jajko, dodajemy masło i olej i staramy się przy pomocy najlepiej tłuczka do ziemniaków połączyć składniki mokre z suchymi. Gdy ciasto zacznie się zbijać w grudki resztę zagniatamy dłońmi. Gdyby nie chciało się łączyć dodajemy odrobinę wody. Ciasto zagniata się dosyć długo powinno być idealnie gładkie i zwarte nie powinno przyklejać się ani do rąk, ani do blatu i odstawiamy je na 30-40 minut przykryte folią spożywczą. W czasie gdy ciasto odpoczywa obieramy jabłka i kroimy je na drobne cząstki równej grubości lub na plastry. Jabłka mieszamy z cukrem, cynamonem. Odstawiamy żeby puściły sok. Rozpuszczamy w rondlu masło, odstawiamy na bok i zabieramy się do wałkowania. Na blacie rozsypujemy niewielką ilość mąki, układamy na niej 1/2 ciasta, a następnie wałkujemy na prostokąt. Ciasto na strudel powinno bardzo cienkie, prawie przezroczyste, więc poświęć na to trochę czasu. Jabłka które puściły sok odcedzamy i smażymy na oleju z dodatkiem rodzynek po kilku minutach dodajemy smak który puściły jabłka i całość dusimy aż jabłka będą na pół twarde. Całość studzimy i mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej na zimno. Rozwałkowane ciasto zwijamy na wałek i przekładamy ma papier pergaminowy, rozkładamy i smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy bułką tartą, na tak przygotowany placek nakładamy masę, brzegi ciasta zawijamy do środka i zwijamy cały placek w rulon. Gotowy strudel smarujemy masłem i pieczemy w 185 st około 40 min do lekkiego zrumienienia. Gotowy strudel podajemy z lodami i miodem.