<b><u>Śledź z dressingiem z suszonej śliwki </u></b><div><b>Składniki:</b></div><div> 400 g solonego śledzia </div><div> 2 cytryny </div><div>1/4 szklanki octu jabłkowego </div><div>50 g śliwki suszonej Bakalland </div><div>8 jajek + 3 żółtka </div><div>Pieprz </div><div>4 łyżki sosu jasnego sojowego </div><div> 500 ml oleju </div><div>1 paczka krakersów </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div> Śledzie moczymy przez 2 godziny w 4 l wody z dodatkiem octu i soku z cytryny, w trakcie zmieniając wodę. Śliwki miksujemy z żółtkami, dodajemy sos sojowy i pieprz. Do powstałej masy śliwkowej dodajemy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając, aby powstał gęsty, zawiesisty krem. Jajka gotujemy na twardo i ścieramy na tarce. Krakersy układamy w głębokiej salaterce, najlepiej prostokątnej, następnie smarujemy je majonezem śliwkowym i układamy kawałki śledzia. Smarujemy je majonezem śliwkowym, następnie posypujemy tartym jajkiem i znów układamy krakersy, majonez, śledź, jajko i tak 3 warstwy. Gotowego przekładańca wkładamy na dobę do lodówki. </div>