<b><u>Barszcz czerwony z zakwasem buraczanym </u></b><div><b>Składniki dla 4 osób: </b></div><div>Buraki 4-5 szt. </div><div>Sól kamienna 1 łyżka </div><div>Czosnek kilka ząbków </div><div>Kminek szczypta </div><div>Ziele angielskie </div><div>Liść laurowy </div><div>Korzeń chrzanu </div><div>Bulion warzywny 1,0 litra </div><div>Majeranek </div><div>Jabłko kwaśne </div><div><b> Sposób wykonania: </b></div><div>Do słoika dodajemy pokrojone dowolnie umyte buraki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz opcjonalnie chrzan. Zalewa- na 1 litr wody (przegotowanej, ostudzonej, dodajemy około 1 płaską łyżkę soli kamiennej. Pozostawiamy w ciepłe miejsce na około 1 tygodnia. Raz dziennie przemieszać zakwas buraczany. Dodać do gotowego bulion przecedzony zakwas, gotować z jabłkiem i majerankiem. </div>