<b><u>Gołąbki z kapusty włoskiej z warzywami w sosie borowikowym </u></b><div><b>Składniki na 4 szt: </b></div><div>kapusta włoska – kilka liści </div><div>masło klarowane – 10 g </div><div>cebula biała - 10 g </div><div>czosnek - 5 g </div><div>marchew – 60 g </div><div>seler - 20 g </div><div>seler nać – 10 g </div><div>pomidor suszony – 20 g </div><div>wino białe - 100 ml </div><div>wywar warzywny – 100 ml </div><div>sól, pieprz czarny </div><div>tymianek świeży </div><div><b> Sos borowikowy: </b></div><div> masło klarowane - 10 g </div><div>cebula - 10 g </div><div>borowiki suszone – 20 g </div><div>wino białe wytrawne – 50 ml </div><div>śmietana słodka - 100 ml </div><div>liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz czarny </div><div><b>Sposób przygotowania: </b></div><div>Liście blanszujemy, wycinamy kłącza. Warzywa kroimy w paski, następnie kolejno na maśle podsmażamy cebulę, czosnek, włoszczyznę, podlewamy winem, doprawiamy i dodajemy wywar, kiedy warzywa będą lekko twarde dodajemy pomidora suszonego. Całość doprawiamy jeszcze raz i serwujemy. </div><div>Grzyby moczymy w wodzie około 2 godzin, dokładnie płuczemy. Następnie cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy kolejno cebulę i grzyby. Podlewamy je winem, dodajemy śmietanę i całość gotujemy do konsystencji sosu. Doprawiamy i serwujemy. </div>