Wigilijne uszka do barszczu Ciasto : ok. 500 g Mąki Szymanowskiej Bakoma 1 żółtko 1 szklanka gorącej wody Farsz: 0k. 50 g suszonych grzybów 100 g świeżych pieczarek 3 średnie cebule drobno posiekane 4 - 5 łyżki oleju do duszenia grzybów ok.2 łyżki bułki tartej dodanej pod koniec sól i pieprz do smaku Przygotowanie:Suszone grzyby namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień ugotować na małym ogniu. Po ok. 40-50 minutach odcedzić (zostawiając wywar) i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na gorący olej i podsmażyć kilka minut. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć ok. 15 minut. Dodać zmielone grzyby i dusić kolejne 15 minut, w razie potrzeby podlewać wywarem, w którym się moczyły. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić. Z mąki, wody i żółtka zagnieść ciasto wyrabiając ok. 15 minut. Wstawić do lodówki na 20 minut. Rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki przy pomocy wąskiej szklanki, nakładać zimny farsz, sklejać jak mini pierożki i zaklejać przeciwległe końce.