<b><u>Dosas </u></b><div><b>Składniki: </b></div><div>100 g soczewicy brązowej </div><div>1 łyżeczka soli </div><div>300 g mąki ryżowej olej do smażenia </div><div><b>Przygotowanie: </b></div><div>Soczewicę namoczyć przez min. 3 h. Zmiksować z 1 l wody i solą. Dodać mąkę ryżową wlać 1 l wody i wymieszać. Odstawić na noc w ciepłe miejsce by masa sfermentowała i urosła. Rano na rozgrzanej patelni zwilżonej olejem smażyć naleśniki. Podawać z daniami curry, a na śniadanie np. z raitą. </div><div><br /></div><div><br /></div><div><b><u>Raita </u></b></div><div><b>Składniki: </b></div><div>1 ogórek wężowy </div><div>1 dojrzały pomidor </div><div>1 mała cebula </div><div>gęsty jogurt naturalny </div><div>1 łyżeczka nasion gorczycy </div><div>olej </div><div><b>Przygotowanie: </b></div><div>Ogórka i pomidora umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cieniutkie wiórki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć nasiona gorczycy jak zaczyna pękać dodać do warzyw (razem z olejem) całość zalać jogurtem, przyprawić solą, wymieszać. </div>