<b><u>Kapusta po staropolsku serwowana w wytrawnym kruchym cieście </u></b><div><b>Ciasto: </b></div><div>200 g mąki Typ 550 </div><div>100 g masła </div><div>50 g jajka </div><div>5 g soli </div><div>5 g cukru </div><div>10 ml wody </div><div><b>Farsz: </b></div><div>1 kg kiszonej kapusty </div><div>2 cebule </div><div>1 marchewka </div><div>30 g suszonych podgrzybków </div><div>50 g suszonych śliwek </div><div>2 łyżki mąki </div><div>3 łyżki masła </div><div>100 g kiełbasy myśliwskiej </div><div>100 g boczku </div><div>100 g łopatki </div><div>1 łyżka majeranku</div><div>1 łyżka pieprzu ziołowego </div><div>Sól, pieprz </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div> Zimne masło pokrój w kostkę. Następnie szybko zmieszaj szybko z masłem, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do piasku. Połącz z pozostałymi składnikami i wyrabiaj do zmieszania (nie za długo). Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie szybko je rozwałkuj i wyłóż do foremek, obetnij końce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do zrumienienia. Aby ciasto nie urosło nakryj je papierem i połóż na nim fasolę lub groch. </div><div> Grzyby namocz w zimnej wodzie. Śliwki posiekaj w paski. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę (jeżeli jest zbyt długa pokrój na mniejsze kawałki) oraz startą marchewkę i podlej wodą do przykrycia, duś do odparowania. W oddzielnym rondlu smaż do zrumienienia boczek, kiełbasę oraz łopatkę. Pod koniec wsyp mąkę i mieszaj. Kiedy mąka złapie kolor przerzuć całość do kapusty. Dodaj pokrojone w paski namoczone grzyby (wraz z wodą) oraz śliwki. Dopraw do smaku i duś na małym ogniu przez minimum 30 minut. Po delikatnym wystudzeniu wyłóż kapustę na przygotowane wcześniej ciasto kruche. Piecz przez 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni C.</div>