<b><u>Kurczę orientalne w rodzynkach z aromatycznym ryżem </u></b><div><b>Składniki:</b></div><div> 1 kurczak </div><div>Sól, pieprz </div><div>1/4 szklanki octu winnego </div><div>500 ml soku pomarańczowego </div><div>2 gwiazdki anyżu </div><div> 1 strączek chilli </div><div>2 marchewki </div><div>1/4 szklanki oleju rzepakowego </div><div>50 g rodzynek </div><div>1 szklanka ryżu basmati </div><div> 2 upieczone selery </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div>Średniej wielkości selery obieramy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temp. 200 stopni. Kurczaka dzielimy na porcje, usuwamy kości z udek (lub kupujemy udźce z kurczaka bez kości ze skórą). Gotowe porcje solimy, dodajemy pokruszony anyż i ocet, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. W tym czasie sok pomarańczowy gotujemy z rodzynkami przez około 40 minut, a następnie miksujemy, tak aby powstał gęsty mus. Rozgrzewamy patelnię, gdy zacznie się dymić układamy porcje kurczaka skórą do dołu i smażymy. Gdy poczujemy miły zapach, poruszamy patelnią, aby kurczak kołował po jej powierzchni, dzięki czemu równomiernie się zrumieni. Po 3 minutach odwracamy kurczaka na drugą stronę i smażymy dalej. Gdy kurczak się zrumieni z obu stron, dodajemy mus z rodzynek i soku, całość mieszamy, przekładamy do brytfanki i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Ryż gotujemy w 2 szklankach wody z marchewką pokrojoną w cienkie plasterki, aż wchłonie cały płyn. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 20 min. Curry wsypujemy na patelnię, dodajemy posiekane chilli i olej rzepakowy, smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy ryż i pokrojony, upieczony wcześniej seler, mieszamy i doprawiamy solą. Kurczaka podajemy z ryżem. </div>