Smalczyk tradycyjny Składniki:1 kg słoniny bez skóry 2 duże cebule 2 jabłka 150 g wędzonego boczku suszony majeranek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Przygotowanie:Słoninę pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Duś na niewielkim gazie. Cebulę obierz i pokrój razem z jabłkiem w drobną kostkę. Kiedy słonina się poddusi i odparuje woda powinny pojawiać się złotawe skwarki. Gdy uzyskasz odpowiednią ilość skwarek, wymieszaj je z cebulą, jabłkiem, solą i pieprzem. Gorący wytopiony tłuszcz zdejmij z ognia dodaj mieszankę cebuli, jabłka i skwarek. Całość się zapieni i lekko zrumieni cebula, gdy piana opadnie, dodaj opcjonalnie łyżkę majeranku. Podawaj z chlebem i ogórkiem małosolnym lub kwaszonym.