Kremowy sernik z wiśniami na gorąco Składniki (na okrągłą formę o średnicy 24 cm) Spód: 180 g ciastek (herbatników, owsianych, kruchych) 50 g roztopionego masła Masa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 4 jajka 4 łyżki mąki 200 g śmietany 30% 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Do dekoracji: 300 g mrożonych wiśni i kilka łyżek cukru Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Pod blachę do pieczenia wstawiamy żaroodporne naczynie napełnione wodą. Spód: Ciastka kruszymy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, aż powstaną okruchy. Wylepiamy okruchami bardzo dokładnie dno formy, następnie wkładamy ją do lodówki. Masa serowa: Jajka dokładnie mieszamy rózgą z mąką, cukrem, śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodajemy ser i mieszamy (nie za długo, tylko do połączenia). Wylewamy masę serową na schłodzony spód ciasteczkowy. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 70 minut. Po wyjęciu studzimy, a potem wkładamy do lodówki. Najlepszy jest po całej nocy chłodzenia. Ważna uwaga! Czas pieczenia w tym przypadku zależy od piekarnika. Zdarza mi się piec go godzinę, ale zdarza się przedłużyć ten czas do 1,5 godziny. Zasada jest taka, że sernik ma być ścięty na środku, ale ciągle sprężysty. Całkowicie zastygnie dopiero po schłodzeniu.