Sosy do makaronów

  • 23 października 2014

Makaron z sosem z pieczonej papryki

Składniki:

 Lubela Classic 3 kolory – rurki

2 czerwone papryki

2 pomidory

ok. 100 g kiełbasy chorizo

1 mała cebula

4 gałązki świeżego tymianku

Oliwa

Wędzona papryka ok. ¼ łyżeczki

Przygotowanie:

Pomidory wraz z cebulą, tymiankiem i papryką skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok. 15 minut. Miękkie warzywa zmiksuj na gładki sos, przypraw do smaku. Kiełbasę pokrój w kostkę, usmaż na chrupko. Makaron wymieszaj z warzywnym sosem, na wierzchu ułóż chorizo, oprósz wędzoną papryką. Przystrój listkami tymianku.

Spaghetti z cukinii

Składniki:

 Lubella Pełne Ziarno – spaghetti

1 cukinia

1 szalotka

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

Świeże listki bazylii

10 pomidorków koktajlowych

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie ‘al dente’. Cukinię pokrój w cienkie paski. Szalotkę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek, a następnie wstążki cukinii, krótko przesmaż. Na koniec dodaj pomidorki. Warzywa wymieszaj z makaronem, skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu ułóż listki bazylii.

Makaron z dynią i szałwią

Składniki:

Lubella Classic – kokardki

½ małej dyni Hokkaido

1 szalotka

1 ząbek czosnku

Świeże listki szałwii

Oliwa

4 łyżki tartego parmezanu

6 plasterków dojrzewającej szynki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklij drobno pokrojoną szalotkę, przesmaż szynkę. Dodaj posiekany czosnek. Dynię pokrój w małą kostkę, włóż na patelnię, duś z odrobiną wody/bulionu do miękkości. Do sosu dodaj posiekane listki szałwii, w razie konieczności dodaj nieco płynu. Wymieszaj z makaronem, ugotowanym ‘al dente’ w osolonej wodzie, i parmezanem. Kilka listków szałwii usmaż na chrupko na oliwie, ułóż na wierzchu porcji.