Krem z kukurydzy, boczek i ser kozi, chipsy z tortilli Składniki:kukurydza cukrowa 3 szt masło klarowane 30 g czosnek 2 ząbki cebula 30 g wino białe wytrawne 100 ml marchew 100 g ziemniaki mączyste typ C 60 g bulion warzywny 300 ml sól, pieprz czarny curry czerwone kolendra świeża i ziarno Dodatki: oliwa z chilliboczek kozi ser tortilla Sposób przygotowania:Marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek drobno kroimy, kukurydzę obkrawamy z ziaren. Następnie na maśle podsmażamy kolejno cebulę kiedy zacznie się szklić dodajemy czosnek, kukurydzę i marchew. Całość chwilę dusimy, doprawiamy i dodajemy ziemniaki. Wszystko podlewamy winem i kiedy odparuje o połowę, dolewamy bulion i ponownie dusimy do miękkości. Następnie wszystko miksujemy i przecieramy przez sitko. Doprawiamy zieloną kolendrą, polewamy oliwą i serwujemy. Jako dodatek proponuję plastry boczku wędzonego, który wytapiamy w piecu w temperaturze 100'C przez godzinę lub obsmażamy na patelni do powstania chipsów. Możemy również użyć sera twarogowego koziego, będzie doskonale uzupełniał pełnię dania. Tortillę kroimy na dowolne kawałki i pieczemy w piecu 200'C, 5-7 minut lub prażmy na suchej patelni.