Pizza razowa z bryndzą i pieczoną papryką, śliwką wędzoną i miodemSkładniki: 200 g pszennej mąki razowej ok. 200 ml wody 10 g drożdży łyżeczka cukru szczypta soli gałązka rozmarynu oliwa miód 200 g bryndzy podhalańskiej 2 duże upieczone czerwone papryki garść wędzonych śliwek 3 upieczone cebule szalotki Przygotowanie:Przygotować zaczyn – drożdże pokruszyć w miseczce, wymieszać z cukrem i zalać ok. 180-200 ml ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i posiekanym rozmarynem. Połączyć z zaczynem i oliwą, dokładnie wyrobić. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce przykryte, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Piekarnik razem z blacha do pieczenia rozgrzać na maksimum mocy. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dość cienkie placki. Wyjąć z piekarnika gorąca blachę i od razu ułożyć na niej ciasto, a na cieście dodatki - porcje bryndzy, posiekane wędzone śliwki i pieczone szalotki. Delikatnie skropić miodem i całość polać oliwą. Piec aż spód będzie kruchy a ser się rozpuści.