Piersi kurczaka w sosie cytrynowo – orzechowym Składniki: 2 piersi kurczaka 2 jajka 100 g masła 100 ml oleju 120 g łuskanych orzechów włoskich Mąka Sól, pieprz Sos: 500 ml bulionu 100 ml białego wina 50 g masła Sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku 1 łyżeczka drobno posiekanej cebulki szalotki Sposób przygotowania: Każdą pierś kurczaka pokroić na 4 paski, oprószyć je solą i pieprzem, obtoczyć w roztrzepanych jajkach i mące. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju z masłem. Przygotować sos. Roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Dodać mąkę, mieszając – uważać aby jej nie spalić. Wlać bulion i wino. Mieszać, aż sos trochę zgęstnieje i będzie gładki, wtedy dodać sok z cytryny. Ułożyć kawałki piersi kurczaka w naczyniu żaroodpornym, polać sosem. Posypać orzechami. Piec 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.