Bułeczki serowe Składniki na 8 sztuk:200 g sera cheddar lub twardego sera koziego 100 g skrobi z tapioki 60 g mąki gryczanej (+ mąka do podsypania) 2 jajka 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia duża szczypta soli szczypta kurkumy (opcjonalnie) kminek, sezam lub czarnuszka (do posypania) Przygotowanie:Skrobię, mąkę, oregano, sól i proszek do pieczenia wsyp do miski i dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj ser starty na drobnych oczkach i wymieszaj (jeśli używasz sera koziego, który jest bardzo jasny, dodaj do ciasta trochę kurkumy, by bułeczki zyskały ładniejszy kolor). Wlej oliwę i wbij jajka, wymieszaj całość mikserem, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłóż masę na blat posypany mąką gryczaną i wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste i przestanie lepić się do rąk. Podziel je na osiem równych części. Uformuj z ciasta kulki i rzuć każdą mocno o blat, by spód bułeczek nieco się spłaszczył. Posyp bułeczki odrobiną startego sera lub sezamem, czarnuszką albo kminkiem (wysyp nieco nasion na spodek i umocz w nich wierzch każdej bułki, delikatnie przyciskając). Ułóż bułeczki na papierze umieszczonym na kratce do pieczenia w odstępach co 5 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–22 minuty. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, a później zajadaj! Smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe.