Tarta z bakłażanem i cukinią Ciasto: 200 g mąki Typ 550 100 g masła 50 g jajka 5 g soli 5 g cukru 10 ml wody Farsz: 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 150ml śmietany 30% 1 jajko 100 g startej mozzarelli Oliwa 2 ząbki czosnku Łyżeczka posiekanego tymianku sól, pieprzPrzygotowanie:Zimne masło pokrój w kostkę. Następnie szybko zmieszaj szybko z masłem, aż do uzyskania konsystencji zbliżonej do piasku. Połącz z pozostałymi składnikami i wyrabiaj do zmieszania (nie za długo). Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie szybko je rozwałkuj i wyłóż do formy, obetnij końce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut. Aby ciasto nie urosło nakryj je papierem i połóż na nim fasolę lub groch. Po kwadransie zdejmij papier i wstaw do piekarnika do zrumienienia ciasta (ok. 5 minut). Warzywa pokrój w cienkie plastry (1 – 2 mm) za pomocą obieraczki lub mandoliny. Zamarynuj je w odrobinie oliwy, tymianku, przeciśniętego czosnku, gałki, soli i pieprzu. W naczyniu wymieszaj śmietanę, jajko i mozzarellę. Masę wylej na ciasto, poukładaj warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.