Żeberka w cydrze Składniki:2 kg żeberek wieprzowych tzw. pasków 500 ml cydru 200 g cukru 1 strączek chili 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól, pieprz 4 l wody Przygotowanie:Żeberka gotujemy w wodzie na 4 l wody. Dodajemy 150 g cukru, 2 łyżki soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Całość gotujemy, aż żeberka będą miękkie. Następnie zostawiamy je w wodzie do ostygnięcia. Wyjmujemy i dzielimy na mniejsze porcje. Cydr wlewamy do miski i dodajemy 50 g cukru, aby się pozbyć większej części gazu oraz posiekany czosnek i chilli. Odlewamy 3/4 szk mieszamy z mąką ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotowy kisiel mieszamy z resztą cydru. Gotowe kawałki żeberek mieszamy z powstałą zalewą, aby oblepiła mięso. Żeberka układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy 15 min. w tem 200 st.